Meteoresum gener 2019

El mes de gener ha tingut dos grans titulars meteorològics. El primer és el temps anticiclònic, herència del desembre passat. Dies assolellats i nits fredes, però sense exagerar. La mínima absoluta ha estat de -6.5ºC el dia 22, i hem tingut 30 dies de mínimes negatives, 8 de les quals iguals o inferiors als -5.0ºC. La màxima ha fregat els 20ºC (19.4 el dia 6, Reis). La mitjana del mes ha estat de 2.7ºC. Durant les tres primeres setmanes absència total de precipitacions. Sort d’unes quantes albes i postes de sol rogenques i espectaculars gràcies a flotes d’altocúmuls lenticulars.

El segon és la neu. La matinada del diumenge 20 va passar un front poc actiu, però va topar amb l’aire fred de la matinada i va produir la primera nevada de la temporada i de l’any a la Seu. Van ser tot just 2 cm, però l’element blanc ens va recordar a quina estació som. Era tot just l’aperitiu de dues nevades significatives que ens havien de caure pocs dies després.

La grossa va ser el dimecres 23. Aquí se’n pot llegir una crònica bastant acurada, amb fotos, vídeos i captures de pantalla del radar meteorològic. Va ser una nevada nòrdica, amb temperatura negativa molta estona (-3/-2ºC), neu pols, precipitació continuada i molt duradora (va estar nevant 22 hores!). Només cal dir que amb les quatre primeres hores (de 7 a 11 del matí) hi va posar 17 cm. Al final es van acumular 25 cm, i és que a migdia nevava però amb temperatura lleugerament positiva i el tou s’anava pitjant. És la nevada més important a la Seu des del gener de 2006. Força gent vam esquiar pels carrrers de la nostra ciutat. La blancor, però, va durar poc perquè un episodi de fogony es va encarregar de fondre-la tota al cap de dos dies.

El 28 de gener hi va tornar. Aquest cop va nevar amb una mica menys de fred i durant menys hores, amb una pausa a la tarda i una mica d’aiguaneu i tot. Però la intensitat va ser destacable i es van acumular 15 cm. Com que després no va venir cap temperatura suau, va aguantar una mica més a llosats i jardins. Van ser dues situacions de nord amb un corrent de vent en alçada (jet) molt potent que va fer saltar la precipitació amb abundància i constància fins als fons de vall de la cara sud pirinenca.

En total, doncs, tres nevades de neu seca que van representar 42 cm de neu sumada i quasi 31 mm d’aigua. Aquí en deixem uns quants documents gràfics per il·lustrar el que va ser una lliçó fascinant de meteorologia. A sota de tot, la taula de dades meteorològiques, com sempre. Cal dir que la precipitació dels dies 24 i 25 en realitat correspon a la fosa de la neu del dia 23. La dels dies 28 i 29 també correspon a la neu del primer dia.

Aspecte d’un carrer del costat de ponent de la Seu a migdia del dia 23 de gener. La neu va agafar a l’asfalt perfectament, malgrat el pas de vehicles i vianants.

 

 

 

Al vespre del 28 de gener va tornar a nevar amb ganes, després d’una pausa a la tarda i una estona d’aiguanevar. El xàfec intens del vespre va emblanquinar novament carrers i voreres.

Cada cop en som més

Si t’estimes l’entorn, descobreix com unir-te a la nostra xarxa
“AQUÍ ens agraden els moixons”.

M'agraden els moixons

Subscriu-te al nostre butlletí

Deixa'ns el teu nom i el teu correu electrònic i t'enviarem mensualment informació, activitats i promocions