Meteoresum octubre 2018

Quin mes d’octubre que hem tingut a la Seu, i a bona part de la regió pirinenca i del país sencer! Aigua i neu de manera excepcional. En alguns llocs aiguats històrics i malauradament víctimes mortals i tot. A la Seu, que és del que aquí ens ocupem, els 129,2 litres per metre quadrat que han caigut no han fet gens de mal. Això és més del doble de la mitjana mensual (56,7 mm període 1996-2017). La dada és rellevant perquè ha estat l’octubre més plujós dels darrers 22 anys com a mínim. Curiosament, han caigut 100 litres justos més que l’octubre de 2017. Hem tingut dos episodis ben macos. El primer els dies 14 i 15, amb 67,2 litres (51 el primer dia). El segon episodi ha estat a final de mes, entre el 30 i el 31 (i fins a la matinada del dia de Tots Sants), amb 29,2 litres (sense comptar els 4,6 de la matinada d’avui). Aquest darrer episodi ha tornat a deixar una bona nevada a les cotes altes de la cara sud pirinenca i al Prepirineu (26 cm a Sant Joan de l’Erm i 66 cm -quin nevàs!- a l’estació de Tuixent-la Vansa).

Igualment destacable va ser el fet que el dia 28 no se’n va faltar gaire perquè nevés a la Seu. Cap a quarts de deu del matí la pluja que queia a poc menys de 4ºC va fer que comencés de caure un xic del que nosaltres anomenem aiguaneu de vidre (gotes d’aigua que en picar contra un vidre com el del cotxe o d’un ull de bou de la teulada, fan com un esclat pastós per la mica de neu desfeta que duen). A partir dels 930 m d’alçada sí que va nevar i agafar a la vegetació i teulats, com els de la Bastida d’Hortons o el prat de Sant Miquel, a l’obaga de la Seu. A Puigcerdà van mesurar 3 cm de neu i a Vielha 17, que és la nevada més forta en un mes d’octubre. A les cotes altes del conjunt de la serralada van caure’n de 10 a 40 cm. Va ser una depressió freda i hivernal excepcionalment primerenca.

Després d’aquella depressió d’hivern, en alguns llocs de Catalunya es van registrar les mínimes més baixes per a un mes d’octubre dels darrers 20 anys. A la Seu dos dies després, un cop ben asserenat el cel i encalmat el vent, vam tenir la primera gelada oficial de la temporada 2018-19, amb una mínima d’-1.8ºC a dins del casc urbà de la ciutat. Que geli a final d’octubre, però, no és excepcional a la nostra població. El que sí que fou excepcional va ser la baixada de les màximes entre els dies 24 i 28. La primera d’aquelles jornades va fer una calor desmesurada, fruit d’una tramuntana rescalfada que va disparar el termòmetre fins als 27,8ºC. La segona, en canvi, va ser 21,4ºC més baixa! De fet, el 28 d’octubre va ser un dia de ple hivern, amb una mínima de 3,6 i una màxima de 6,4ºC. L’últim dia del mes ho va tornar a ser, amb una màxima clarament inferior als 10ºC. Pel que fa al vent, la ventada més forta va ser el dia 2, amb un cop de 51,5 km/hora de mestral, a migdia.

Amb la neu acumulada entres els dos episodis freds i humits dels darrers cinc dies de mes, algunes estacions d’esquí avui, 1 de novembre, han obert, ni que sigui parcialment. És el cas de les nòrdiques de Lles i Tuixent-la Vansa i l’alpina de la Masella.

 

Cada cop en som més

Si t’estimes l’entorn, descobreix com unir-te a la nostra xarxa
“AQUÍ ens agraden els moixons”.

M'agraden els moixons

Subscriu-te al nostre butlletí

Deixa'ns el teu nom i el teu correu electrònic i t'enviarem mensualment informació, activitats i promocions