La festa de les excursions guiades

Els tècnics i responsables de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, IDAPA, fa anys van identificar que el senderisme és un dels sectors turístics més rellevants de les comarques pirinenques del nostre país. Es van adonar que la pràctica d’excursions per la munió de camins senyalitzats de les nostres muntanyes anava a més. És per això que durant anys s’han organitzat, sota aquest paraigua institucional, jornades tècniques i de reflexió, s’han impulsat publicacions especialitzades com el butlletí Sendèria i dues monografies sobre camins, s’han ideat mètodes d’estandarització de la dificultat física i tècnica dels camins com el mètode Sendif, s’han promogut els inventaris municipals de camins, s’ha reflexionat sobre la funcionalitat passada i present dels camins tradicionals, i s’han buscat canals de promoció del senderisme com el fet que ens mou a escriure aquest text.

Ja sigui organitzats en clubs de caire esportiu, ja sigui a títol individual, els senderistes són un col·lectiu que creix arreu en el nostre context occidental. La raó d’aquest augment la podem trobar als hàbits de vida sedentaris i urbans de la majoria de la societat, i a la necessitat conseqüent d’un contacte actiu amb el medi natural. D’entre les moltes activitats físiques que s’hi poden realitzar, caminar és la més bàsica i la que està més a l’abast de tothom. No cal tenir cap habilitat especial, ni un equipament sofisticat, ni cal que faci un temps determinat. L’oferta de recorreguts de diferents llargàries i dificultats dóna joc als infinits nivells, gustos i interessos dels caminaires. Per tal de satisfer l’afany de descoberta també s’han creat rutes tematitzades de més d’un dia amb una base igualment excursionista. És així que van néixer diversos productes senderístics, alguns dels quals de molta anomenada entre els aficionats a caminar. Tot plegat fa que no hi hagi gaires, o potser cap, municipis de la nostra regió que no tinguin com a mínim una excursió marcada per oferir als seus veïns i visitants.

Des del 2016 l’IDAPA promou els Festivals de senderisme dels Pirineus. Amb aquest nom s’apleguen tot de propostes escampades per la geografia de l’Alt Pirineu i l’Aran que tenen les excursions guiades com a pal de paller. La iniciativa s’inspira en exemples alpins i insulars que van començar fa anys a promocionar-se com a destí per a la pràctica del senderisme. A partir d’uns punts comuns acordats entre els tècnics i responsables d’aquest organisme públic i representants dels territoris que hi volen participar, qualsevol municipi, consorci, comarca o propietari pot organitzar el seu festival de senderisme. A la primera edició se’n van celebrar quatre, a la segona sis i enguany ja en seran vuit: el Festival de Senderisme de la Vall de Siarb (26-27 de maig), el Cerdanya Happy Walking (31 de maig a 3 de juny), el Festival Muntanya Àreu-Pica d’Estats (9-10 de juny), l’Alinyà, muntanya de camins (16-17 de juny), el Vall de Boí Trek (29 de juny a 1 de juliol), el Val d’Aran Walking Festival (2-8 de juliol), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (12-15 de juliol) i el Festival de Senderisme Vall de Cardós (20-22 de juliol).

A la meitat sud de la nostra comarca, l’Alt Urgell, hi trobem la Muntanya d’Alinyà, un espai natural de més de 5.000 ha, amb una gran riquesa humana, paisatgística, geològica, botànica i faunística. Forma part, juntament amb una vintena de llocs més, de la xarxa d’espais per a la conservació del territori i la natura de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Aquest grandiós espai disposa de diversos equipaments per facilitar-ne la visita i l’estudi, d’entre els que sobresurt una xarxa de més de 100 km de camins senyalitzats. Per tant, la Muntanya d’Alinyà és un lloc ideal per caminar en contacte amb la natura, i un candidat perfecte per organitzar el festival de senderisme Alinyà, muntanya de camins. En aquesta edició hi farem aquestes activitats:

 

Menjant amb voltors

dissabte 16 de juny matí

Farem l’activitat més coneguda de la Muntanya d’Alinyà: Menjant amb voltors. Es tracta d’una caminada amb parades i explicacions des del centre de visitants i agrobotiga la Rectoria, fins al mirador dels Voltors, des d’on s’observa com aquestes magnífiques aus ens sobrevolen i baixen a alimentar-se a un canyet proper. Apta per a famílies.

 

Posta de sol al tossal de l’Àliga

dissabte 16 de juny vespre-nit

Caminada fàcil a darrera hora del dia per veure la posta de sol des del tossal de l’Àliga, una talaia magnífica de tota la vall d’Alinyà. Un cop a lloc, farem un tast de productes de la zona i així agafarem forces per tornar de nit al punt d’inici, l’airós poble de l’Alzina d’Alinyà.

 

Ascensió a la roca de la Pena

diumenge 17 de juny matí

La roca de la Pena és un mirador natural magnífic des d’on es veu el mar de muntanyes pirinenques. És una ascensió exigent, però fàcil, recomanada per a gent de totes les edats avesada a caminar. La vocació d’aquesta excursió és totalment popular, sense cap aspiració competitiva.

 

 

Per a totes les activitats cal inscripció prèvia al 608 055 666 o info@alinyamuntanya.cat.  Els preus varien en funció del nombre d’activitats que es facin, i de les edats (nens fins a 12 anys):

1 activitat: adults 15 €, nens 8 €

2 activitats: adults 18 €, nens 9 €

3 activitats: adults 25 €, nens 15 €

Cada cop en som més

Si t’estimes l’entorn, descobreix com unir-te a la nostra xarxa
“AQUÍ ens agraden els moixons”.

M'agraden els moixons

Subscriu-te al nostre butlletí

Deixa'ns el teu nom i el teu correu electrònic i t'enviarem mensualment informació, activitats i promocions