Nous llibres d’ocells de Catalunya

L’afició als ocells i la recerca ornitològica no paren de créixer al nostre país. Catalunya és, proporcionalment, dels països europeus amb més interès pel món de les aus, tant a nivell d’aficionats com d’investigadors. Però malgrat això, la bibliografia ornitològica en català és més aviat discreta i el buit d’obres impreses en la nostra llengua notable. Per això l’ornitologia catalana viu un moment dolç amb la publicació gairebé simultània de dues obres magnífiques: Guia de rapinyaires de Catalunya i Guia de camp dels ocells a Catalunya.  Les dues obres eleven la nostra bibliografia especialitzada al nivell de les cultures més avançades del continent pel detall amb què tracten un dels principals grups ornítics, el primer, i el potent calaix nacional d’espècies, el segon. A més a més, cadascun té uns trets característics que el fan encara més especial.

 

Guia de rapinyaires de Catalunya

TRABALON, Fran i OLLÉ, Àlex. . Febrer 2017. Cossetània edicions. 23 €.

Els rapinyaires diürns són dels ocells que atrauen més l’interès dels aficionats, ja siguin observadors, ja siguin científics o bé gestors del medi natural. La seva bellesa, biologia, estat de conservació i importància ecològica en són les principals raons. El llibre tracta amb exhaustivitat les 27 espècies de rapinyaires diürns d’aparició freqüent al Principat, i ho fa casant el bo i millor de dues obres de referència en la matèria. L’estructura recorda el clàssic Birds of prey del danès Benny Gensbol, mentre que les fotografies dels diferents plomatges segons edat i gènere s’emmirallen en el brillant Flight identification of raptors, del també danès Dick Forsman, que precisament signa el pròleg del llibre. A continuació, 6 làmines a color ajuden a identificar les parelles d’espècies d’identificació més conflictiva. Tanquen el llibre 9 espècies més d’aparició accidental a les nostres terres.

guia-de-rapinyairespart-llibre-rapis

 

Guia de camp dels ocells a Catalunya

ALVAREZ-CROS, Carlos i TRABALON, Fran. Abril 2017. Editorial Omega. 69 €.

Catalunya té una de les llistes nacionals d’ocells més llarga d’Europa. En bona mesura, això no és mèrit nostre, sinó de la situació geogràfica i de la varietat d’hàbitats del nostre país. En bona mesura, dèiem, però també és cert que hi tenim una mica de part. Tot i l’ocupació del territori, Catalunya té molts i extensos espais naturals ben conservats, res a veure amb països cosits d’infraestructures com per exemple Bèlgica o amb un paisatge molt humanitzat com per exemple Dinamarca. I en proporció a la nostra superfície, el nombre d’ornitòlegs que censen, observen i documenten els ocells d’aquesta cantonada de món és més que notable. Per això ens calia un llibre que, més enllà de les utilíssimes guies d’identificació amb il·lustracions que tenim al mercat, presentés el catàleg de les 336 espècies citades a Catalunya amb fotografies  dels diferents plomatges, comparació amb espècies similars o de comportaments característics. Acompanyen aquesta profusió d’imatges (més de 1.700!) uns textos i gràfics cenyits a la nostra geografia, així com la pronúncia correcta dels noms científics i un molt interessant apartat sobre aspectes culturals i lingüístics associats a cada nom. La presentació de les espècies és una sacsejada a l’ordre tradicional amb què estàvem acostumats a veure-les als llibres fins ara, tot seguint els darrers criteris de la International Ornithologics Union Committee on Nomenclature.

guia-ocells-catalunya

Aquestes dues meravelles van ser presentades a AUBÈRRIA el 21 d’abril pel seu coautor, Fran Trabalon, a qui agraïm molt la seva amabilitat i predisposició. Naturalment, ambdós llibres formen part del catàleg bibliogràfic de la nostra botiga física i online.

Presentació d'aquests dos llibres per part del seu coautor, Fran Trabalon, a AUBÈRRIA el 21 d'abril de 2017.
Presentació d’aquests dos llibres per part del seu coautor, el Fran Trabalon, a la sala interior d’AUBÈRRIA.

Cada cop en som més

Si t’estimes l’entorn, descobreix com unir-te a la nostra xarxa
“AQUÍ ens agraden els moixons”.

M'agraden els moixons

Subscriu-te al nostre butlletí

Deixa'ns el teu nom i el teu correu electrònic i t'enviarem mensualment informació, activitats i promocions